Stoloni de capsuni Rumba

Rumba este un soi timpuriu cu perioada de coacere in iunie, si care se remarca gratie fructelor frumoase, lucioase, de un rosu aprins. Punctele forte ale soiului Rumba sunt durata de expunere si luciul frumos ce se pastreaza chiar dupa mai multe zile de stocare. Rumba nu produce aproape niciodata fructe deformate. Soiul este potrivit pentru regiunile de cultivare mai reci din vestul Europei. In aer liber, Rumba este cel mai frecvent utilizat ca substitut pentru Honeoye. Rumba este de asemenea cultivat cu succes in tunele.

Proprietati

Soi timpuriu, prezentare aspectuoasa, culturi sanatoase, productivitate ridicata, fruct lucios.

Perioada de inflorire si de recoltare

Rumba infloreste destul de timpuriu; cateodata un ger tarziu pe timpul noptii poate duce la inghetarea florilor. Florile sunt de dimensiune medie si au stamine bine dezvoltate. Acestea produc destul polen pentru a asigura instalarea buna a fructului. Perioadele de inflorire si recoltare sunt similare celor ale soiului Honeoye. Totusi, recoltele de Rumba dureaza mai mult, facand ca productivitatea totala sa fie mai mare decat a Honeoye.

Calitatea fructului

Fructul frumos al soiului Rumba este uniform, luceste intens si este de culoare rosu aprins spre rosu inchis. Este suculent si in general are o aroma relativ placuta. Desi de obicei achenele sunt usor infundate, uneori ies in relief in mod vizibil pe fruct. Fructele sunt destul de robuste si rezista bine la manipulare, daca au fost culese in conditiile adecvate. In plus, acestea raman foarte lucioase chiar dupa mai multe zile de stocare. Greutatea medie a fructului este semnificativ mai mare decat pentru Honeoye. Fructul secundar este de asemenea de dimensiuni bune. In situatii exceptionale, fructul primar se poate face destul de mare. Deoarece Rumba, ca si Honeoye, este usor mai inchis la culoare, fructul sau poate fi recoltat in mod regulat si la timp. In general, fructul este destul de rezistent la putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), la fainare (Sphaerotheca macularis) si la efectele ploii.

Productivitatea

Productivitatea soiului Rumba este mai mare decat cea a Honeoye. Greutatea fructului este de asemenea considerabil mai buna. Mai presus de toate, fructele secundare si primare sunt de dimensiuni bune. Rumba este usor de recoltat si necesita relativ putina triere. Recoltarea poate fi efectuata chiar si mai devreme, protejand plantele prin acoperire. Aceasta permite o avansare a recoltei cu 4–7 zile.

Susceptibilitatea la boli

Soiul Rumba este foarte putin susceptibil la boli. Planta este foarte viguroasa; astfel nu a existat pana acum aproape nicio problema legata de boli. Nici bolile legate de sol, precum mana comuna (Phytophthora cactorum) si vestejirea (Vertillicum dahliae) nu au creat probleme.

Experienta de cultivare

Cultivarea soiului Rumba incepe deseori cu plantele refrigerate. Dupa aceea, Rumba produce o recolta sanatoasa care nu creste foarte mare. Varietatea infloreste daca spatiul dintre plante este de 35 cm pe rand. Pana in al doilea an, Rumba acopera mai bine solul. Productivitatea este excelenta si atunci. Desi ciorchinii de fructe se intind destul de departe de planta, nu sunt intocmai lungi. Aceasta confera protectie impotriva inghetului nocturn si ploilor abundente. Similar altor soiuri, Rumba necesita tratament preventiv impotriva ciupercilor Botrytis si Rhizoctonia. Acest soi se preteaza la cultura fortata si este potrivit pentru cultura timpurie in aer liber. Cultivat in modul clasic (plantare la sfarsitul lui iulie sau inceputul lui august), Rumba este un produs aspectuos si tentant de pus pe piata devreme. In medie, recolta incepe 7 zile mai devreme decat pentru Sonata. Rezultatele obtinute cu Rumba sunt mai degraba pozitive la cultivarea in tunel. Fructul este mare si aspectuos si recoltarea incepe la scurt timp dupa cea a soiului Clery. Totusi, la prima recolta, Rumba produce mai multe capsuni. Deoarece Rumba este de asemenea destul de rezistent la inghetul iernii, soiul este cultivat si in Scandinavia. Rumba este plantat acolo cu frecventa tot mai mare ca substitut pentru Honeoye. Totusi, acolo plantele trebuie sa fie protejate cu o cuvertura de lana pe timpul iernii. Exista indicatii conform carora nu trebuie sa fie tratate cu prea mult bor, deoarece acest element de trasare este probabil absorbit cu mare usurinta, rezultand rapid in surplus. In afara de aceasta, Rumba nu necesita niciun tratament specific si soiul este relativ usor de cultivat.

Soiuri populare de capsuni